Ház riasztó

A ház riasztó olyan rendszert jelent, ahol a kiépített biztonságtechnikai rendszer jellemzően önálló házak védelmére alkalmas eszközökből áll össze.

Az épületek védelmére általában behatolásjelző rendszerek szolgálnak. A behatolásjelző rendszer kifejezés a védelmi rendszer hivatalos, szakmai neve, amit a köznyelv csak riasztóként, vagy riasztó rendszerként nevez.
ház riasztóHáz-, és lakásriasztóról, mint önálló biztonságtechnikai eszközről a szó szoros értelmében nem beszélhetünk, hiszen mindig ugyanabból a biztonságtechnikai eszköztárból válogathatunk, függetlenül attól, hogy egy családi házat, egy lakást, vagy egy középületet kell megvédenünk.

Az azonban könnyen belátható, hogy mindegyik esetben más-más biztonságtechnikai eszköz a legcélravezetőbb.

Védelmi szempontból milyen jellemzői vannak egy háznak?

Ház és ház között is nagy különbség lehet. Egy családi ház lényegesen más, mint egy nyaraló, vagy egy szőlőhegyi présház. Azon túl, hogy más-más funkciójuk van, abban is különböznek, hogy mennyi és milyen érték van bennük, továbbá nem egyforma az sem, hogy mennyit és milyen jelleggel tartózkodnak benne a tulajdonosok.

Egy ház riasztó sok szempontból eltér egy lakásriasztótól, bár meg kell jegyeznünk, hogy a kétféle riasztó rendszer jellemzői között átfedés van. Egy családi ház a lakótér falain kívül is rendelkezik védendő tulajdonnal; saját udvarral, kerttel, esetleg nagyobb telekkel, gyümölcsössel.

Továbbá egy családi ház esetében a lakótéren kívül számos olyan helyisége lehet az épületnek (pl.: garázs, a pince, a tároló), ami nincs folyamatos használatban, ezért akkor is őriznünk kell, amikor otthon vagyunk, és a lakótérben nincs élesítve a riasztórendszer.

Természetesen egy társasház lakóinak részéről is felmerülhet az igény a közös udvar, vagy mélygarázs védelmére, azonban nekik is inkább ház riasztóban kell gondolkodniuk.

Hogyan érdemes kiépíteni egy ház riasztó rendszert?

Mielőtt rátérnénk az elektronikus védelemre, fel kell hívnunk a figyelmet a mechanikai védelem fontosságára is.

Egy önálló ház sosem a felső emelettel kezdődik, tehát annak minden esetben van földszinti része. Tény, hogy többnyire ront az épület esztétikai megjelenésén, de jó szolgálatot tesz a földszinti ablakokon elhelyezett vasrács.

A rácsnál lényegesen kevesebb védelmet nyújt a redőny, és a szúnyogháló, de még ezek is többet jelentenek a semminél. A szúnyoghálóval kapcsolatban meg kell említenünk, hogy létezik riasztóra köthető, elektronikus vagyonvédelmi változata is, ami különösen családi házak esetén ajánlott.

Mivel a lakással ellentétben a bejárat nem a lépcsőházba, hanem utcára, vagy valamilyen nyílt térre nyílik, a kapunak, vagy bejárati ajtónak erősnek, és minél több ponton zárható biztonsági ajtónak kell lennie.

Ugyanígy növelik a biztonságot a speciális biztonsági zárak is. Elektronikus szempontból ház riasztó esetén a behatolásjelző rendszerek mindhárom alapvető elemével, a kültéri védelemmel, a héjvédelemmel és a térvédelemmel is foglalkoznunk kell.

Kültéri védelem családi ház esetén

Kert, udvar, vagy nagyobb nyílt terület esetén akár már a kerítés vonalától megoldható a kültéri védelem. Erre a célra többek között infra sorompók, mikrohullámú érzékelők, lépésérzékelők, kültéri mozgásérzékelők alkalmazhatóak.

Itt fontos megemlíteni, hogy a kültéri védelmi rendszerek a beltériekhez képest lényegesen magasabb hibaszázalékkal üzemelnek, azaz nagyobb a téves riasztások előfordulásának valószínűsége.

Az imént felsorolt eszközök között vannak drágább, és olcsóbb berendezések is. Egy kültéri érzékelő például sokkal olcsóbb, mint egy infra sorompó. Érdemes átgondolni azt, hogy arányban áll-e a védendő érték nagysága a biztonsági berendezésre fordított összeggel.

Például ha az udvarunkat a szomszédtól, vagy az utcától kerítés választja el, gondoljuk át, hogy tárolunk-e benne folyamatosan nagyobb értéket. Ha nem, akkor felesleges nagy összeget az udvar védelmére fordítani. Sokkal fontosabb ennél magának az épületnek a védelme, hogy egy esetleges hívatlan látogató az udvarból a házba már ne tudjon bejutni.

Abban az esetben, ha valaki nagy értéket, esetleg járműve(ke)t tárol szabadon, akkor a ház riasztó rendszer keretében érdemes a kültéri védelemre is pénzt fordítani. Az érzékelőkre alapuló védelmet indokolt esetben akár video megfigyelő rendszerrel is ki lehet egészíteni.

Héjvédelem

Héjvédelmen elsősorban a nyílászárók és üvegfelületek védelmét értjük.
A nyílászárókat – a bejárati ajtót, és az ablakokat – elláthatjuk nyitásérzékelőkkel, üvegtörés érzékelőkkel, vagyonvédelmi szúnyoghálóval. Ezeknek a védelmi eszközöknek egy családi ház esetében sokkal jelentősebb szerepe lehet, mint egy hatodik emeleti lakásnál.

Térvédelem

Térvédelmen a belső terekben történő mozgások érzékelését értjük. Ehhez különböző érzékelési elvű mozgásérzékelőket alkalmazhatunk. A ház riasztó rendszerek megbízható működése elsősorban a szakszerű telepítésen és kezelésen múlik, de nagy jelentősége van a megfelelő mozgásérzékelők kiválasztásának, illetve alkalmazásának is.

Mint korábban már említettük, egy ház – jellemzően egy családi ház – esetén az épületnek több olyan helyisége is lehet, ahol nem zajlik folyamatosan az élet. Ezért ezeket célszerű akkor is beélesített riasztóval védeni, amikor a lakótér többi részében éppen nem használjuk a rendszert, mert otthon vagyunk.

Ilyenkor azonban megnő a riasztóra kapcsolt, ún. zónák kialakításának jelentősége, ezért a tervezéskor ezekre fokozott figyelmet kell fordítani.

A térvédelem kialakítása során még számos további szempontot lehet figyelembe venni, de ezek már nem ház riasztó specifikusak. Amennyiben ezekről szeretne további információt kapni kérjük, látogasson el Lakásriasztó oldalunkra is.

További védelmi lehetőségek

Széles körben még nem elterjedt, de családi házas riasztórendszerek esetén értelme lehet további védelmi funkcióknak is, mint amilyen például a tűz-, vagy füstérzékelés.

Továbbá minden riasztórendszer esetén van értelme beszélni az értékvédelemről – pl.: széf esetén nyitás vagy rezgésérzékelő alkalmazásával – és a személyvédelemről is, amit például támadásjelzővel, vagy pánik gombbal biztosíthatunk.

Hasznosnak tartja az oldalt?Ossza meg másokkal is!

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.